Ik ben Minke Brattinga, getrouwd en samen hebben we 2 kinderen. Wij wonen in Middenmeer, een dorp in de kop van Noord Holland. Naast mijn Knutsel-tijd, werk ik parttime voor een grote kinderopvang organisatie op een peuterschool in Middenmeer.

 

Waarom heb ik gekozen voor de naam Knutsel-tijd...? Dat zal ik je vertellen.

Van kinds af aan ben ik al gek op knutselen. Die naam klinkt misschien erg kinderlijk, maar dat past juist precies bij mij. Ik werk al 25 jaar met jonge kinderen, waar ik naar hartenlust mee kan knutselen. Knutselen is niet alleen voor kinderen, maar ook voor veel volwassenen een favoriete bezigheid, wat ik de afgelopen jaren wel heb gemerkt.

 

Vanaf 2005 heb ik van knutselen mijn grootste hobby gemaakt. Ik begon allerlei verschillende materialen te verzamelen. Papier en karton, wol en garen, touw en lint, verf en inkt, stempels en stansen, enz. Ik bedacht allerlei projecten, wat ik met verschillende materialen in elkaar knutselde. Ons hele huis hing al snel vol met mijn eigen gemaakte knutsels. Al mijn vrije tijd bestede ik dus aan knutselen

 

Ook mijn kinderen zaten regelmatig bij mij aan de keukentafel te knutselen. Er kwamen zelfs buurtkinderen bij mij aan de deur of ze mochten komen knutselen. Dat bracht mij op het idee om in 2009 maar een kinderknutselclub aan huis te starten.Dat heb ik ruim 5 jaar volgehouden. Gelukkig kwam er een oplossing voor mijn knutselverzamelaanvallen. Ik kon met mijn hele hebben en houden in 2014 verhuizen naar een leegstaand lokaal van de peuterschool waar ik werkzaam ben, waar ik tot eind 2018 naar hartenlust kon knutselen. Vanaf januari 2019 heb ik mijn hele knutselatelier verhuisd naar een nieuwe locatie in een basisschool in Wieringerwerf. Hier kan ik weer voor een lange tijd mijn knutselactiviteiten voortzetten.

 

Knutselen betekent heel veel voor mij. Een uurtje knutselen per dag, geeft mij rust en heel veel voldoening. Door creativiteit  kan ik mij beter ontspannen en leer ik mezelf beter kennen. Mijn handen zijn mijn gereedschappen, die ik gebruik om ergens vorm aan te geven. De ene keer knutsel ik graag met papier, de andere keer weer met inkt of verf. Kleuren met kleurpotloden kan ook heel ontspannend werken. In deze gejaagde tijd, waarin er veel van mezelf wordt gevraagd, moet ik af en toe even een momentje van ontspanning nemen.  

 

Gezien mijn pedagogische achtergrond, vind ik knutselen nog steeds een hele waardevolle bezigheid voor kinderen. We leven in een digitaal tijdperk, waarin kinderen niet veel meer met creativiteit in aanraking komen. De potlood, kwast en een schaar worden nu vervangen door een muis en een touchscreen. Juist kinderen hebben die creatieve impuls nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Door de creativiteit bij kinderen te stimuleren, worden de hersenen weer geprikkeld om zelf oplossingen te bedenken en daar met je handen weer vorm aan te geven. Het is wel makkelijk dat door een computer te laten bedenken, maar deze functie zijn ook opgeslagen in je eigen brein. Het is zo waardevol voor kinderen om daar van jongs af aan gebruik van te maken. Zelf expressie is een aangeboren gave die ieder kind bezit. Kinderen hebben er ook behoefte aan, om zich creatief te kunnen uiten. Ook kinderen worden op jonge leeftijd al blootgesteld aan een hoge dosis stress. Knutselen werkt voor kinderen ook ontspannend en geeft ze meer rust  in hun hoofd na een dagje school, waarin ze moeten presteren. As kinderen meer tijd zouden nemen om zich te ontspannen, zou hun prestatiegehalte meer kunnen stijgen.

 

Knutselen is voor mij ook een grote emotionele uitlaatklep. Door mijn verleden en alles wat ik daarin heb meegemaakt, ben ik gaan zoeken naar een manier om mijn emoties een plek te kunnen geven. Dit heb ik helemaal in het knutselen gevonden. Mijn stemming van de dag of een gevoel wat in mij naar boven komt, kan bepalend zijn voor het materiaal waar ik mee wil gaan werken. Ook de kleurkeuze kan opeens een emotie in mij naar boven halen. Ik ben daardoor creativiteit ook gaan zien als een vorm van therapie, om mezelf te leren kennen en mezelf te vormen naar wie ik wil zijn.

 

Knutselen is voor mij een ruim omvattend begrip, wat heel bepalend is geworden, voor mijn manier van leven.

Wil je ook wat meer tijd aan jezelf besteden en jezelf beter leren kennen? Dan ben je welkom in "Mijn Knutsel-tijd"